Să fii fericit – am crezut mult timp că e scopul vieții atât la nivel individual, cât și la nivel global, de lume, societate. Mai târziu, mi-am dat seama că totul e mult mai complicat, însă o urmă de adevăr încă există în acest cuvânt magic ”fericire”. De ce magic? Căci nu există fizic, doar se simte. Oamenii au luptat dintotdeauna pentru cauze care să le aducă tocmai acest sentiment. Societățiile au evoluat și s-au tot modificat pentru a oferi cât mai multor oameni posibilitatea de a fi fericiți. Ne pierdem direcția tot cu acest principiu în minte, căci fericirea poate fi egoistă. Magia fericirii nu are o culoare, albă sau neagră, ci capătă una în funcție de cât de egoist sau altruist ești. Uneori, urmărind puterea, căci să fim puternici ne face fericiți, pierdem direcția, de aceea, aș merge până într-acolo încât să spun că și războaiele s-au creat tot pentru fericire, a unora. Suntem dispuși pentru confort și fericire să facem extrem de multe, dar, cel mai important, e ca pe drum să nu ne pierdem, căci nu putem să ne găsim pacea decât dacă ne ascultăm sufletul.
Suntem constructorii propriului nostru viitor, iar pentru a nu ne pierde pe noi înșine e esențial să ne dăm seama cine dorim să fim. Suntem mai mult decât ni s-a spus. Ești mai mult decât doar român, doar femeie, doar zodia rac. Ești și acestea, dar ești un individ mai ales cu dorințe și potențial de a ți le îndeplini. Avem o mulțime de exemple din istorie care și-au depășit condiția. Să-l luăm de exemplu pe regretatul și binecunoscutul Stephen Hawking care a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică la 21 de ani. Nu i s-au dat mai mult de doi ani de trăit, dar acesta nu a lăsat boala să-l definească, râmânând în lumea aceasta ca unul dintre cei mai mari oameni de știință. S-a stins din viață la 76 de ani. Eu cred că înainte de toate aceste etichete (slab, bolnav, român etc.) suntem dorințe, talente, idei și forțe creatoare. Așa cum pentru a construi o casă trebuie să înveți, să știi principiile acesteia, să ai un dicționar de construcții în minte, așa și pentru a îți proiecta viitorul trebuie să descoperi principiile de bază ale vieții tale, în care ar trebui să se regăsească și sustenabilitatea, eficiența și respectul.
Am amintit de fericirea egoistă. Nu cred că poate exista un echilibru în aceasta pentru că fie că ne dăm seama sau nu, suntem conectați. Ne-am împărțit planeta în grupări, am făcut tot felul de alianțe, de comploturi pentru fericirea unui popor sau al altuia, fără să ne dăm seama că, de fapt, planeta e una singura, una rotundă pe care o doare și care suferă indiferent care e cauza unui atac sau al altuia. Planeta nu cere salariu fizic, nu se hrănește cu bani, ci cere responsabilitate, pace, fericire. Atât! Cere ce ne dorim și noi. Cu toate acestea, uităm să avem grijă de ea. Aruncăm deșeuri toxice sau imposibil de reciclat. Cele care se pot recicla ajung oricum cu toate celelalte. Nu compostăm. Nu folosim bicicleta. Nu ne interesează că o sorbim de viață, până când nu o să mai rămână nimic. Și atunci? ”Găsim noi alte surse. Suntem băieți deștepți” nu e o replică inteligentă. Uită-te în jurul tău acum. Un virsus ne dă de furcă. Suntem mulți, inteligenți și totuși natura e mai puternică decât noi pentru că oamenii sunt efemeri, sunt firavi. Se spune că involuntar în această perioadă planeta reușește să respire. Dar nu ar fi minunat să o facă tot timpul? Nu ar fi grozav să respirăm odată cu ea și să ne conectăm cu natura? Soluții există, sunt la îndemâna fiecăruia: să reciclăm, să folosim mai puțin plastic, să plantăm, să folosim mașina mai puțin sau mașini electrice (deși e controversată și aceasta), să ne construim case eficiente energetic, să ne gândim la afaceri sustenabile, să ne pese.
Ce sunt aceste case eficiente energetic? Se mai numesc și case active, iar acestea nu doar că te ajută să nu mai plătești mai nimic la facturi – din contră, tu poți chiar produce energie -, dar sunt și extrem de prietenoase cu mediul înconjurător. Nu trebuie să-ți faci griji nici de confort, căci oferă condiții de top. Nu e nici complicat să-ți construiești, căci AIA Proiect pot să te ajute să ai casa ideală acolo unde ți-o dorești. Au un portofoliu amplu, iar toate casele din acesta pot deveni case Nzeb (casă cu consum aproape zero).
”Pentru a ajunge să se încadreze în standardele unei case cu consum aproape zero sau casă nZEB, clădirea este supusă în fază de proiectare unor teste, simulari și calcule energetice menite să determine pentru casa activa mai mulți parametri definitorii.” – sursă activehouse.ro
De ce am vorbit atât de mult despre aspecte care par ”exterioare” vieții mele? Care par că nu influențează în niciun fel îndeplinirea vreunui scop sau vis personal? Pentru că sănătatea Planetei e singura garanție că poți să-ți construiești un viitor de succes, că scopul tău poate avea un cadru în care să se ”întâmple”. Nu poți mânca hârtii, bani electronici sau virtuali, seriale sau pagina aceasta de web, dar poți într-un pământ sănătos să crești ceapă, morcovi, cartofi, copaci fructiferi și multe altele, influențate, bineînțeles, de climă. Dacă ți-aș spune că până și clima ar fi mai prielnică lumii dacă am avea grijă de aspectele despre care am scris, aș face o lucrare de teză, iar acesta nu e scopul meu, ci vreau ca împreună să închidem ochii pentru o clipă și să ne gândim la viitorul nostru. Puneți alarma pentru două minute și fă-l să fie doar timpul tău cu tine. Încearcă să nu-ți fugă mintea la copii, la soț, la serviciu, doar la tine. Nici măcar la acest articol, așa că nu trișa! Oferă-ți aceste două minute! Te aștept!
Ai avut imaginea clară a viitorului tău sau mai degrabă ai simțit frică? E natural să ne temem de necunoscut. Nimeni nu știe viitorul, dar e mai ușor să gestionăm frica și să ne apropiem de îndeplinirea visului nostru dacă ne organizăm.
”Cere și ți se va da” e titlul uneia dintre cele mai vândute cărți despre legea atracției, scrisă de Esther Hicks și Jerry Hicks. Dar ca să ceri, trebuie să știi ce. Eu vreau să scriu o carte. E minunat că am stabilit asta, dar scopul din spatele dorinței e cel care ghidează ce îți va aduce obiectivul. Vrei bani? Vrei faimă? Vrei să ajuți lumea? Le poți atrage doar dacă gândurile tale vor fi îndreptate într-acolo.
Un om fericit e cel care funcționează pe toate planurile, dar lucrurile nu se întâmplă dintr-o dată. Nu vei avea casa de vis instant, ci trebuie să te documentezi, să ai teren, să apelezi la specialiști care să te sfătuiască și să te ghideze, să iei în calcul toate variantele și să fii atent la detalii. Așa și cu viața personală sau profesională, trebuie să o experimentezi, să te înconjori de oameni, să accepți ajutorul și să înveți din greșeli.
Mie îmi place să visez și să vizualizez ziua în care voi da o mulțime de interviuri. Ziua în care voi sta ore în șir la calculator scriind cu avânt, căci am termen de publicare. Ziua în care voi vedea că indicele calității aerului în lume va fi ideal. Mă visez mergând săptămânal la teatru, la conferințe și concerte. Mă visez cu cărți publicate. Mă visez fericită. Dar până acolo sunt planuri de făcut, etape de parcurs pentru ca toate acestea să devină realitate.
La începutul anului am făcut lista cu ce vreau să bifez în anul 2020. Cineva mi-a zis că i se pare lipsită de ambiție, dar știi ce? Eu cred că și dacă vrei să te lași de fumat, trebuie să aloci toată energia pentru a se întâmpla. Nimic nu e ușor, mai ales renunțarea la obiceiurile proaste, dar nimic nu e imposibil.
Pe lista mea se află ”scrierea unei cărți până la finalul anului”. Pare lipsit de ambiție pentru că o vezi ca pe o simplă carte, dar o carte nu e un mănunchi de hârtie, ci o înșiruire de idei, de evenimente documentate și de creativitate, înseamnă împărtășirea informațiilor valoroase și pentru generațiile următoare. Sigur că poți să printezi sub formă de carte orice în această lume, dar eu când spun ”carte”, mă gândesc la acele cuvinte care TREBUIE scrise, care ”ard” să fie împărtășite. O informație care să intereseze real, nu doar să ți-o citească rudele pentru câteva complimente. La fel se întâmplă cu o casă, aceasta poate părea doar ziduri și acoperiș, dar e, de fapt, cămin, este investită cu dorințele noastre, este locul unde petrecem mai mult de jumătate din viață. Casa ne reprezintă, la fel ca fiecare decizie pe care o luăm.
Visul tău va fi cel mai important pentru tine, doar pentru tine. Ești singurul care știe sacrificiile pe care le face, iar tot ce poți avea, este speranța că vei reuși, iar eforturile tale vor fi apreciate suficient de devreme încât să te bucuri de roadele muncii. O carte de succes este cea care va interesa și peste 100 de ani.
Există câteva întrebări care te duc mai aproape de îndeplinirea visului.
Cât de importantă e sustenabilitatea visului?
Foarte, doar vrei ca proiectul tău să fie durabil, nu? Iar pentru asta, trebuie să respecte și mediul înconjurător.
Conform Dexonline.ro, sustenabilitatea înseamnă: ”calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare”.
Să zicem că vreau să-mi fac o afacere. De la pasiunea mea pentru cărți, mă gândesc să-mi deschid o editură, șansa sigură de reușită e aceea de a fi o afacere sustenabilă. Dar cum fac? E un subiect destul de larg, dar uite câteva variante care mă gândesc că pot funcționa:
- să reduc consumul de energie, pot economisi și să investesc acei bani;
- protejarea mediului prin sisteme care să păstreze calitatea aerului și să reducă emisiile;
- o afacere sustenabilă trebuie să fie o afacere care să aibă profit, așa că promovarea exterioară este extrem de importantă. Vocea trebuie auzită pentru a putea fi atrași clienți care cred în aceeași cauză.
Cât de importanți sunt banii?
Lumea noastră e construită astfel. Inconștient, tot ce facem are legătură și cu banii. Că-i dăm pentru a ne îndeplini un vis, cum ar fi să realizezi un videoclip pe care nu vei câștiga bani, dar îți aduce bucurie interioară sau că-i primim, realizând ceva ce ține de pasiunea noastră, banii sunt implicați.
Totuși, cea mai importantă rămâne calitatea. Faptul că plătești bani, de exemplu, pentru a face o facultate privată, nu-ți asigură neapărat reușita în detrimentul unuia care o face la stat, căci ambițiile proprii și determinarea vor răzbate întotdeauna.
În ceea ce mă privește, sunt dispusă pentru cartea mea să investesc. Voi investi în ceva în care cred pentru că îi văd potențialul de a produce (bani și satisfacție personală, dar și idei, speranțe și, în final, fericire pentru cei la care ar ajunge). O casă activă, despre care ți-am scris mai sus, nu e cea mai ieftină variantă (e discutabil, în funcție de ce-ți dorești), dar e o investiție fenomenală pentru viitor și pentru confortul personal. Indiferent de care e idealul tău, reține că: “viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor”, așa cum spunea Eleaonor Rosevelt.
Cum faci să fii eficient?
- te interesezi și informezi;
- te concentrezi pe visul tău și lucrezi pentru îndeplinirea lui;
- apelezi la ajutor atunci când ceva te depășește. De exemplu, în cazul scrierii unui roman, voi avea nevoie de anumiți oameni care cunosc un domeniu sau altul. Nu le știi pe toate tu, nu ai cum să fii și medic, și avocat, și muncitor la salubrizare. Nu e o rușine să apelezi și să întrebi prieteni și oameni despre viața lor. La fel și cu publicarea cărții, oamenii din jur sunt esențiali și e ideal să fie oameni cu care rezonezi;
- lucrezi și muncești încontinuu;
- speri și ai curaj;
- nu renunți de la primul refuz. J.K. Rowling a fost refuzată de peste 10 edituri până a reușit să publice prima carte din seria ”Harry Potter”. Nu vor vedea toți, din prima, potențialul visului tău.
Nu vei primi de la nimeni planurile ideale pentru cum să-ți organizezi viața, căci sunt în tine însuți, dar vor fi oameni în viața ta care te vor sfătui și ghida. E o artă și de a-ți da seama în cine să crezi și în cine nu, important e să-ți pese de visul tău și de cadrul în care se va întâmpla, adică mediul.
Eu deja mă gândesc că aș vrea ca ale mele cărți să fie tipărite pe hârtie reciclată, dar mai ales să ofer posibilitatea oamenilor de a le citi în format PDF. Mă gândesc că aș putea să fac un curent din promovarea reciclatului de hârtie, poate cărți PDF gratis pentru cei care reciclează. Idei sunt multe, nu toate prind viață, dar e important să alegem una și ”să fugim cu ea în lume”. Nu la propriu, mai ales în această perioadă de #stămAcasă.
E cazul să profităm de acest ”stat”, să-l facem activ, să ne gândim la soluții pentru un viitor luminos, să ne gândim la planurile noastre, să ne oferim timp. Niciodată nu avem timp! Acum îl avem! Timp pentru noi înșine! Dacă nu putem merge afară, haideți să mergem înăuntru, în noi, și să ne permitem luxul de a fi cine vrem să fim, nu cine vor ei să fim, oricine ar fi ”ei”.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020.
Poza face parte din arhiva personală.
[…] Vizualizez și acționez, visul mi-l creionez […]