La iubire și la mâncare visăm cu toții. Sunt nevoi ce funcționează împreună dacă ne gândim că localurile sunt pline de cupluri atât de Valentine’s Day, de Dragobete, dar și în restul anului. Nu există om care să nu se bucure de o porție de mâncare bine gătită, poate ușor inedită, cum nu există om care să nu se bucure de o noapte pasională cu partenerul. Condimentele afrodisiace se folosesc încă din cele mai vechi timpuri. Usturoiul, rozmarinul, cimbrul, scorțișoara, ghimbirul și lavanda sunt toate considerate alimente afrodisiace și sunt obișnuite în bucătăria antică grecească și cea chinezească. Se pare că și anticii au înțeles cât de importantă este mâncarea pentru a stabili starea de spirit pentru iubire.
Despre Dragobete se găsesc multe pe net. De la proveniența cuvântului, până la legende și obiceiuri, unul dintre ele fiind: ca să fie iubiți tot anul, tinerii trebuie sa bea ceai din crenguțe de visin în ziua de Dragobete și să mănânce turte. Nu vă propun o rețetă de turte pentru că deja sărbătoarea s-a transformat de-a lungul timpului, rămânând doar un alt prilej pentru români de a sărbători iubirea, îmi imaginez că fecioarele nu mai strâng urmele de zăpadă pentru a face cu apa respectivă descântece tot anul, nu?
Cred că Chef Mihai Cristian știe efectul afrodisiac al ciocolatei, căci la provocarea mea – de a-mi recomanda o rețetă potrivită de Dragobete – m-a îmbiat cu Lavacake
160 g ciocolata amăruie sau cu lapte (recomand ciocolata amăruie. Gustul este extraordinar. Nu se simte “amăreala”.)
75 g unt de calitate (80% grăsime)
30 g făina
70 g zahăr pudră
2 ouă întregi
2 gălbenușuri
Eu mai pun o fiolă de esență de vanilie dar nu este un pas obligatoriu
Putina sare
Rețeta este concepută pentru 4-5 recipiente din aluminiu speciale sau vase Ramkein. (Zic 4-5 pentru că gramajul ouălor diferă).
1. Pornim cuptorul ca să câștigam timp. 200 grade fix, cu ventilație dacă aveți, dar și dacă nu aveți, nu este o problemă.
2. Daca avem plită pe gaz, topim ciocolata împreună cu untul pe Bain-Marie, dacă avem plită electrică sau cu inducție, setam puterea 2/3 și topim ciocolata cu untul direct într-un vas amestecând continuu să se lege. Foarte important!!! Să nu avem temperatura mare că se va separa grăsimea și vom obține aspect ”de tăiat”.
3. In același vas adăugăm zaharul pudra și amestecam energic cu un tel, adăugăm ouăle întregi cât și gălbenușurile, esența de vanilie, sare și făina.
4. Cuptorul abia s-a încins și ungem cu unt recipientele, fie ele din aluminiu, de unică folosință, fie vase Ramkein după care le tapetăm cu zahăr pudra pe bază și pereți. Mutați zaharul din recipient în recipient.
5. Turnăm ochiometric și egal compoziția în vase. Aici putem să ne jucăm puțin cu imaginația, putem adăuga după ce am pus compoziția în vase: un cubuleț de ciocolata albă, o vișină, o zmeură, stafide, etc.
6. Introducem la cuptor pentru exact 10 minute sau până se crapă puțin deasupra. Se scot și se servesc calde cu înghețată de vanilie sau… ce vreți voi. Se vor desface imediat.
Este imposibil să nu vă iasă rețeta. Este testată de 200 de ori de către mine și n-am niciun alt secret. Spor și să fim sănătoși!
Mulțumim Chef Mihai Cristian, eu știu cu ce mă delectez de Dragobete și dacă nu-mi iese, știu și pe cine dau vina.
Nu am facut niciodata lavacake pentru ca tot vad pe la show-urile astea culinare ca nu le iese intotdeauna nici macar celor mai experimentati. Dar, judecand dupa reteta ta, nu pare chiar complicat de facut. Sa-i fac? Sa nu-i fac? De dragobete?
E rețetă de bucătar. Merită încercată. A gătit-o și la ateliere cu copii, așa că dacă se urmăresc cu sârguință pașii, o să iasă.