Home Recomandări Ca(să) nu riști, proiectează cu specialiști

Ca(să) nu riști, proiectează cu specialiști

1

Ai în minte casa visurilor? E albă, cu geamuri rotunde și mansardă? Are o curte mare sau e în mijlocul pădurii? E pe un vârf de munte? Are priveliște spre mare? Poate știi deja că vrei o casă imensă pentru că sunteți o familie numeroasă sau te-ai uitat cu drag atunci când ai trecut pe lângă case cu etaj? Poate îți dorești să recondiționezi casa în care ai copilărit sau să construiești una de la zero.

Proiect casa modernă parter cu etaj P+1 Dalia

Oricum ar fi, în general, avem imaginea casei în care ne-ar plăcea să trăim bine întipărită în minte. De la arhitectură până la decorare și chiar cum va arăta viața noastră între pereții acesteia. Dar care e pasul următor atunci când știm cum vrem să arate casa noastră? E clar, că asemenea unui tablou, și casa e o operă de artă. Dacă nu avem talent la arte plastice, nu ne apucăm să ne pictăm singuri tabloul pentru că, cel mai probabil, râul pe care ni-l imaginăm, va arăta pentru ceilalți ca o dungă albastră în mijlocul altor dungi de alte culori, iar ”arta nu este ceea ce vedem, ci ceea ce reușim să-i facem pe alții să vadă” după spusele lui Edgar Degas. Deci, apelăm la un pictor priceput, în cazul casei, la un birou de proiectare. Eu recomand https://www.aia-proiect.ro.

Bine, bine, dar și proiectanții aceștia sunt diferiți, cum știu că e potrivit pentru mine? Sunt mai multe criterii la care trebuie să fii atent, asta e clar:

Recomandările

E important să fii atent la recomandările celor din jur, eu mi-am exprimat părerea, deci o recomandare ai primit deja și poți să citești pe site și păreri ale clienților:

Sursă:www.aia-proiect.ro 

Stilul

Trebuie să stabilești cam ce îți dorești (probabil știi deja), poți chiar să te uiți în secțiunea de proiecte a celor de la AIA Proiect și pornind de acolo să te gândești ce ai vrea să modifici. Întotdeauna uită-te pe portofoliu, chiar dacă te interesează un proiect personalizat. Așa poți și să afli dacă proiectele de casă sunt originale 100% sau dacă respectivul birou de proiectare lucrează cu furnizori.

E bine să știi ce vrei (câte persoane veți fi, ce spațiu e alocat fiecăreia dintre ele, ce facilități vrei, care e terenul de care dispui, dacă ai un stil preferat, care e investiția optimă etc.) și să știi ce implică să construiești o casă. De exemplu, sunt trei segmente importante: arhitectura, structura, instalatii, iar toate acestea trebuie să fie în simbioză.

Arhitectul este cel care se ocupă de segmentul arhitectural. E foarte important să rezonați în idei și viziune.

De proiectul de rezistență se ocupă inginerul structurist care garantează și răspunde conform legii pentru rezistența și stabilitatea casei tale pe toată durata ei de viață. Relația dintre acesta și arhitect e importanță căci cei doi vor ține legătura permanent, alegând soluțiile optime atât din punct de vedere arhitectural, cât și structural pentru casa ta.

Proiectul de instalații (instalații termice, sanitare și electrice) trebuie să fie în concordanță cu celelalte două, altfel pot să apară probleme de execuție sau alterări ale viziunii arhitecturale.

Toate acestea e bine să le știi, pentru că vrei să fii pregătit cu anumite întrebări, pentru următoarea etapă esențială în descoperirea proiectantului de vis pentru o casă de poveste, și anume, discuția.

Du-te pregătit să spui: ”Vreau aia, aia și aia”, iar cei de la AIA Project (aceștia oferă servicii de proiectare completa) îți vor spune că ai ajuns în locul unde „aia” devine ”AIA”, cu îndrumare și creație căci trebuie să fii deschis și la alte păreri. Fii echilibrat, cu temele făcute, dar dispus să asculți și alte păreri, ale unor oameni cu experiență, până la urmă un arhitect nu e doar un artist sau un tehnician care construiește după indicații, ci un creator de idei.

AIA Proiect

Doar discutând poți să-ți dai seama dacă rezonați și dacă criteriile esențiale, cum ar fi profesionalismul, competența tehnică și aptitudinile artistice, sunt îndeplinite de cei aleși de tine sau nu.

Discuția

Discuția inițială, cea în care afli dacă ideile tale sunt realizabile și dacă rezonezi cu respectivii proiectanți e cea mai lămuritoare etapă în a stabili dacă vrei sau nu să lucrezi cu cineva. Pune întrebări, chiar incomode, pentru că scopul tău e să știi în ce te bagi. Orice nelămurire ai, întreab-o.

Colaborarea și suportul continuu

Trebuie să existe o relație de comunicare între voi foarte clară pe toată perioada proiectarii si execuției. Pune întrebări până înțelegi toate aspectele proiectului.

Deși la început poate să pară că e o cheltuială în plus, de fapt, un proiectant este o investiție. Numai el poate să conceapă un proiect bine pus la punct pe toate planurile. Te poate ajuta în achiziția materialelor de construcție si a mobilierului, urmarirea lucrarilor de execuție pana în cel mai mic detaliu astfel incât rezultatul să fie conform asteptărilor tale. O investiție inițială te scapă de problemele neprevăzute care pot să apară pe parcurs, cum ar fi improvizații la fața locului, facturi mai mari la energie, cozi la primărire legate de diverse probleme legale ce nu au fost luate în calcul.

Și dacă tot am ajuns la birocrație, din păcate, fără ea nu se poate, așa că, nu în ultimul rând, avem nevoie de specialiști care să ne explice și să ne ajute cu avizele și autorizațiile pe care trebuie să le primim atât de la primărie, cât și de la alte instituții și companii.

Comunicând cu proiectanții ar trebui să lămurești toate aspectele legate de estetică, funcționalitate și problemele specifice terenului și vecinătăților. Să nu uiți să discuți și despre racordarea la utilități.

Cum, cel puțin eu, nu sunt cu studii în drept, ideea de a avea un expert care să mă ajute cu certificatele și avizele pe care trebuie să le obțin mă încântă și mă face să mă gândesc că un expert nu e niciodată scump când vine vorba de a se ocupa de birocrație. Nu doar pentru că îmi ușurează munca și mă face să înțeleg mai bine ce e certificatul de urbanism, autorizația de construire a casei, autorizația organizării de șantier etc., ci și pentru că nu vrei să ai probleme cu aceste aspecte. De exemplu, lipsa autorizației de construire a unei clădiri poate genera amenzi de până la 100.000lei, iar instanțele au dispus uneori demolarea acestora. Anumite lucrări executate fără autorizația de construire pot constitui infractiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 ani. Eu zic că e un aspect căruia trebuie să-i acordăm mare atenție.

Sunt banii importanți?

Sigur că da! Ai o sacoșă plină? Dă-mi-o cu încredere!

Dar când vorbim de casă, nu cumpărăm o pereche de blugi, ci creăm un vis, un ”obiect” (prea puțin spus) unicat.

Un proiect de casă personalizată va avea un cost în funcție de complexitate, dar când te gândești că vorbim de artă (chiar mai mult de atât, artă combinată cu matematică, măsurători, construcție, dar mai trebuie să fii atent și la cadrul legal, e clar că totul e mult mai complicat și asta ne face să ne apeciem și mai mult lăcașul nostru). Cred că zgârcenia nu intră în discuții, mai ales că să apelezi la profesioniști, înseamnă, exact cum am mai scris, evitarea anumitor probleme neprevăzute, care pot duce chiar la demolarea casei sau la cheltuieli, de fapt, mult mai mari.

Casa e locul în care îți petreci peste 50 la sută din timp, e ”acasă”, e spațiul unde te retragi când ți-e greu și sărbătorești când ți-e bine. Sau poate e casa de vacanță, ceea ce mă face să mă gândesc și mai mult la cât de importantă e calitatea ei, căci i-ai dat ”viață și suflu” tocmai ca să te bucuri de ea. Mi-am amintit de citatul”calitatea este mândria manoperei” al lui W. Edwards Deming, oare ce ți-ar spune o casă construită cu cap? Dar una de vacanță? Dar cea care stă să pice, e urâțică și mai urmează să fie și demolată că nu are autorizație de construcție?

Cum să eviți cele mai frecvente greșeli atunci când îți construiești casa visurilor?

  • O greșeală gravă este să nu angajezi specialiști adevărați. Sunt situații în care poți lua singur decizii, nu e foarte greu să schimbi un bec, nu? Dar când vorbim de o casă, de casa ideală, discuția cu un arhitect e esențială, la fel ca inginerul structurist și inginerul de instalații. Renunțarea la unul dintre ei poate avea repercursiuni atât asupra bugetului și chelutuielilor neprevăzute, cât și asupra aspectului și funcționalitatea casei.
  • După ce planurile au fost finalizate, asigură-te că este ceea ce îți dorești, nu îți da acordul până când nu ești complet convins. Să faci modificări după ce responsabilii proiectului și-au dat semnătura de autorizație, înseamnă un șir lung de probleme, chiar și financiare.
  • Să faci totul singur nu e o idee bună. S-ar putea ca la final să-ți dai seama că nu ai economisit prea mult și munca depusă a fost extraordinar de mare. În plus, fără specialiști, riști să se strecoare greșeli de construcție.
  • Economia unde nu e cazul e o greșeală frecventă. Materialele de construcție sunt la fel de importante ca orice altă etapă din construcția unei case, până la urmă sunt cele care au rolul de a asigura rezistența clădirii.

În concluzie, casa e un vis măreț care poate să devină realitate dacă știi căror aspecte să le acorzi importanță. Eu cred că profesionalismul, competența tehnică și aptitudinile artistice sunt esențiale în procesul de materializare al casei ideale. Iar toate acestea le poți descoperi la un birou de proiectare dacă asculți recomandări, te potrivești cu stilul lor, și al lor cu tine, discuți și păstrați legătura de la conceptul planului de casă până la recepția finală.

Articol redactat pentru SuperBlog 2019

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here